Generelle vilkår for tilskudd i Haugesund kommune
Overordnet formål med tilskuddsordningene:
Haugesund kommune skal være en kommune det er godt i å bo i for alle, der alle innbyggere har tilgang til aktiviteter, felleskap og meningsfull fritid.
I tillegg til lovpålagte oppgaver skal kommunen forvalte tilskudd av offentlige midler for å styrke og støtte frivilligheten. Målet med våre tilskuddsordninger er å stimulere til tiltak og drift som bidrar til å nå målene i kommuneplanens samfunnsdel og temaplan for Kultur, idrett og frivillighet.
Kommunen skal ha en armlengdes avstand til de frie kultur- og idrettsfeltet, men gjennom våre virkemidler legge til rette for organisasjonslivet. Hvorvidt tilskuddene gir de resultatene som ønskes oppnådd, vil avhenge av hvordan ordningen er utformet og hvordan den forvaltes. Dersom en tilskuddsordning ikke fører til at målene nås, vil det vurderes om ordningen skal endres eller legges ned.
Overordnede kriterier for alle tilskuddsordningene:
- Tilskuddsmottaker skal ha signert kommunens Frivillighetsplakat (legges frem vår 2024).
- Målgruppen for aktiviteten må gis mulighet til å medvirke i organisasjonen og i utformingen av deres aktiviteter.
- Det må være en lav terskel for deltakelse i aktivitetene og organisasjonene. Frivillighetene må ha et bevisst forhold til kostnader, praktisk gjennomføring og tilrettelegging og de sosiale rammene.
- Søker må ha organisasjonsnummer og være hjemmehørende i Haugesund kommune.
- I behandling av tilskudd som blir skjønnsmessig vurdert, vil vi følge føringer i gjeldende planer og prioritere:
o Barne- og ungdomsarbeid
o Lav eller ingen deltakeravgift
o Tilbud for sårbare grupper
o Grupper som ikke har andre tilbud
o Tilbud som er unike eller finnes lite av
Målgrupper
- Frivillige, bruker- og interesseorganisasjoner, lag og foreninger
Kontrolladgang
- Haugesund kommune kan utøve kontroll med bruken av tilskuddsmidler, bl.a. gjennom rett til innsyn i nødvendig dokumentasjon og oppsyn av arrangement det er tildelt støtte for.
Synliggjøring av Haugesund kommune
- Haugesund kommune synliggjøres som tilskuddsgiver i program, annonser, publikumsareal, rapporter, trykksaker, nettsider m.m. Som hovedregel skal synliggjøringen samsvare med tilskuddets størrelse i forhold til bidrag fra andre finansieringskilder.
- Logoer for profilering legges tilgjengelig på Kultur, idrett og frivillighets nettsider.
- For å tilby innbyggerne tilgang til informasjon om alle aktiviteter og tilbud i byen oppfordres alle organisasjoner til å bruke nettsiden: Aktiv i Haugesund – https://aktivihaugesund.no
Likestilling
- Haugesund skal være et likestilt samfunn hvor mennesker ikke blir diskriminert eller trakassert på bakgrunn av kjønn, etnisitet, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk eller seksuell orientering. Haugesund vil være en kommune der alle kan være seg selv og samtidig sikres likeverdige tjenester og muligheter. Haugesund kommune vil derfor i sin vurdering vektlegge hvordan tilskuddsmottaker ivaretar dette perspektivet, og vil stille strengere krav til at tilskuddsmottakerne bestreber seg på bedre kjønnsbalanse og mer reell likestilling
- Organisasjoner som ikke praktiserer full likestilling for LHBTIQ+ vil ikke kunne motta støtte.
Klima, miljø og bærekraft
- Haugesund kommune har i kommunedelplan for energi og klima vedtatt å kutte sine klimagassutslipp med minimum 55%. Tilskudd fra Haugesund kommune skal ikke føre til unødvendig høye klimautslipp, forsøpling eller skade på lokalt miljø, og Haugesunds kommune vil vektlegge hvordan tilskuddsmottager ivaretar klima og miljøhensyn i sitt arbeid der dette er relevant.
- For mange av tilskuddsordningene vil samarbeid, sambruk og flerbruk tilknyttet lokaler, aktiviteter og drift være en positiv faktor. At organisasjonene kan vise til prosjekter og driftsformer som er sosialt, materielt og økonomisk bærekraftige vil kunne gi prioritering.
Klageadgang
Søker har rett til å klage på enkeltvedtak (forvaltningsloven§27 3. ledd). Informasjon som gjelder klageadgang, følger alle våre tilskuddsbrev.
Krav til rapportering
- Tilskuddsmottaker skal rapportere til kommunen slik angitt i tilskuddsbrevet.
- Rapporteringskjema finnes på Kultur, idrett og frivillighet og kommunens nettsider.
- Rapporteringskrav vil justeres til å harmonisere med tilskuddets størrelse for å sikre minst mulig belastning for frivilligheten.
– Haugesund kommune velger å følge statlige føringer der vi krever eksternt revisorgodkjent regnskap for tilskudd over 400 000. For summer under dette er interne regnskap tilstrekkelig.
Tilbakebetaling eller bortfall av tilskudd
- Tilskudd ytes til de aktiviteter og mål som fremkommer i søknaden om støtte. Gjennom disse bidrar tilskuddsmottaker til å oppfylle mål og planer vedtatt av Haugesund kommune, slik det fremgår av tilskuddsbrevet. Hvis tilskudd ikke brukes til omsøkt formål, tilbakefører tilskuddsmottaker midlene til Haugesund kommune.
- For ønske om eventuelle omdisponeringer av tilskudd kontakt saksbehandler.
Utbetaling
- Tilskuddet utbetales etter informasjon i vedtaket.
- Tilskuddene har ulik størrelse og vilkår, detaljene finnes i det enkelte brev.
Tilskuddsordninger
KULTUR- OG FRITIDSTILSKUDD FOR BARN OG UNGE
Formål
Formålet med tilskuddsordningen er å legge til rette for at alle barn og unge i Haugesund får delta og aktivt bli medlem i meningsfulle kultur- og fritidsaktiviteter, som samtidig fremmer demokratiske verdier.
Hvem kan søke
- Organisasjoner som driver aktiviteter for barn og unge
- Tilby faste medlemsbaserte aktiviteter for målgruppen 6-19 år.
Barne- og ungdomstilskuddet skal understøtte frivilligheten og brukes på barn og ungdom. Ungdom i alderen 13-19 år er en prioritert målgruppe og vektes ekstra i tildelingen. - Ha hovedtilholdssted i Haugesund kommune
- Være åpen for alle.
- Ha minst 10 aktive medlemmer med bostedsadresse i Haugesund.
- Ha minst 8 samlinger per halvår for medlemmene i hver enkelt alderskategori en søker tilskudd for. Samlingene/aktivitetene skal være inkludert i medlemsavgiften.
Som medlem regnes
- En person i alderen 6 – 19 som har meldt seg inn i organisasjonen og bekreftet sitt medlemskap ved innbetaling av kontingent.
- Barn og unge som er del av et familiemedlemskap, men som ikke deltar på egne aktiviteter beregnet for aldersgruppen 6 – 19, regnes ikke.
- Foreninger som har under 60 % av medlemmene tilhørende i Haugesund får støtte etter det antall medlemmer de har fra Haugesund.
Følgende organisasjoner er ikke berettiget tilskudd
- Støttemedlemmer
- Bedriftsidrettslag eller tilbud i skoletiden/SFO/barnehage
- Bedriftsforeninger
- Andre organisasjoner som primært skal ivareta medlemmenes eller utenforstående sine økonomiske, yrkesmessige og/eller kommersielle interesser.
Beregning av tilskudd
Det kan gis tilskudd til delvis dekning av utgifter lag og organisasjoner har til å drifte faste, organiserte aktiviteter for barn og unge. Midlene skal primært gå til aktivitetstilbudet. Frivillige må være en del av organiseringen av aktiviteten.
Faste medlemsbaserte aktiviteter
Tilskuddet beregnes ut ifra kriterier som
- Alderssammensetning: 6-12 pr= x og ungdom 13-19 år= 3 x.
- Aktivitetshyppighet. Det er et krav om minst 8 samlinger per halvår for hver aldersgruppe det søkes tilskudd for.
Søknaden må inneholde
- Årsmelding/årsberetning fra foregående år.
- Revidert regnskap for siste driftsår
- Budsjett for inneværende år.
- Oversikt over antall medlemmer i de aktuelle alderssegmentene.
- For åpne møteplasser kreves det en oversikt over gjennomsnittlig besøk for perioden. Denne oversikten må gi informasjon om antall unike deltakere og alder. Kommunen forbeholder seg rett til å etterspørre ytterligere dokumentasjon.
BARNE OG UNGDOMSTILSKUDD – IDRETT
Formål
- Barne- og ungdomstilskuddet skal understøtte frivilligheten og brukes på barn og ungdom i idrettslagene fra 6 – 19 år. Ungdom i alderen 13-19 år er en prioritert målgruppe og vektes ekstra i tildelingen.
Hvem kan søke
- Alle idrettslag i Haugesund som er tilsluttet Norges idrettsforbund kan motta driftsstøtte og behøver ikke å søke støtte. Ordningen administreres av Haugesund idrettsråd i tråd med vedtatte retningslinjer og utbetales til alle idrettslag automatisk.
Kriterier for tildeling
- Idrettslaget må ha aktive medlemmer i aldersgruppen 6 – 12 år og/eller 13 – 19 år.
Retningslinjer
- Tall fra idrettens medlems- og organisasjonsregister i Norges idrettsforbund benyttes som grunnlag for tildeling.
- Ungdom fra 13-19 år vektlegges ekstra i tildelingen. (Barn: 6-12 år: x kr. Ungdom: 13 – 19 år: 3x kr.)
Krav til rapportering
- Ingen krav til rapportering.
ÅPNE MØTEPLASSER FOR BARN OG UNGE
Formål
Å legge til rette for tilbud som er gratis, og er åpne for alle innenfor et alderssegment i målgruppen
6 -25 år.
Hvem kan søke
- Organisasjoner som driver aktiviteter for barn og unge
- Tilby faste åpne møteplasser for et eller flere alderssegment i målgruppen 6 -25 år.
- Ha hovedtilholdssted i Haugesund kommune.
- Ha aktivitet som er åpen for alle.
- Ha et dokumenterbart gjennomsnittlig besøk av minst 10 barn/unge innenfor målgruppen ukentlig.
- Ha åpent minst 8 ganger per halvår for alle i målgruppen.
Som åpen møteplass regnes
- Et lokale eller fast tilholdssted, innendørs eller utendørs, hvor det minst 8 ganger per halvår tilbys aktiviteter for barn og unge mellom 6-25 år. Eksempler: egenorganisert fysisk aktivitet, andre folkehelserelaterte tilbud som turgrupper, leksehjelp, hobbyaktiviteter eller lignende. Det forventes at tilbudet ledes av ressursperson/aktivitetsleder.
- Tilbudet må være åpent for alle innenfor et alderssegment i målgruppen, uavhengig av kulturell, religiøs og sosioøkonomisk bakgrunn, samt for de med fysiske eller helsemessige utfordringer. Tilbudet skal ikke inneholde partipolitiske- og primært forkynnende aktiviteter.
- Tilbudet må være gratis for deltakende barn og unge.
Følgende organisasjoner er ikke berettiget tilskudd
- Støttemedlemmer
- Bedriftsidrettslag eller tilbud i skoletiden/SFO/barnehage
- Bedriftsforeninger
- Andre organisasjoner som primært skal ivareta medlemmenes eller utenforstående sine økonomiske, yrkesmessige og/eller kommersielle interesser.
Beregning av tilskudd
Det kan gis tilskudd til delvis dekning av utgifter lag og organisasjoner har til å drifte faste aktiviteter for barn og unge. Midlene skal primært gå til aktivitetstilbudet. Frivillige må være en del av driften av aktiviteten.
Åpne møteplasser
Tilskuddet beregnes ut ifra kriterier som
- Hyppighet. Det er et krav om at møteplassen må være åpent eksklusivt for målgruppen minst 8 ganger per halvår.
- Aktiviteter og innhold. Vi vil prioritere møteplasser med gode tilbud/muligheter for aktiviteter. Aktivitetene skal være gratis eller ha lav kostnad for barn og unge.
- Møteplasser som trekker til seg et jevnt over høyt antall barn/unge vil kunne prioriteres i tildelingen.
- Åpne møteplasser som legger opp til medvirkning fra barn og unge, eksempelvis gjennom et ungdomsstyre, aktivitetsråd eller lignende hvor barn og unge får reell påvirkning og ansvar for møteplassen og aktivitetstilbudet, vil prioriteres innenfor tilskuddsrammen.
- Organisasjoner innen kultur, idrett og frivillighet kan søke ordningen.
Tilskuddsordningen blir administrativt behandlet ut ifra gjeldende rammer.
Søknaden må inneholde
- Årsmelding/årsberetning fra foregående år.
- Revidert regnskap for siste driftsår.
- Budsjett for inneværende år.
- En oversikt over gjennomsnittlig besøk for perioden.
Denne oversikten må gi informasjon om antall unike deltakere og alder. Kommunen forbeholder seg rett til å etterspørre ytterligere dokumentasjon.
TILSKUDD TIL ORGANISASJONER MED EGNE/LEIDE LOKALER/ANLEGG
Formål
- Haugesund kommune ønsker å støtte opp om frivillige lag og organisasjoner som bygger, eier og drifter egne anlegg, samt organisasjoner som har utgifter ved leie av anlegg. Tilskuddsordningen skal kompensere for deler av de utgifter som frivilligheten har i forbindelse med drift/leie av egne eller leide anlegg.
Hvem kan søke
- Alle frivillige lag og organisasjoner i Haugesund kommune.
Målgruppe
- Frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner
- Frivillige organisasjoner som skaper aktiviteter for voksne/eldre
I behandling av tilskudd blir følgende prioritert
- Barne- og ungdomsarbeid
- Lav eller ingen deltakeravgift
- Tilbud for sårbare grupper
- Grupper som ikke har andre tilbud
- Tilbud som er unike eller finnes lite av
Retningslinjer
- Det kan søkes om tilskudd for utgifter i tidsrommet 1. januar til 31. desember foregående år.
- Utgifter det kan søkes tilskudd for er: strøm, forsikring, renhold, vedlikehold, husleieutgifter, kommunale avgifter m.m. (materialkostnader knyttet til dugnadsarbeid/vedlikehold)
- Alle utgifter det søkes refusjon om skal dokumenteres gjennom siste reviderte regnskap. Regnskapet skal fremstå tydelig og detaljert. De utgifter det søkes tilskudd om skal samsvare med postene i regnskapet.
- Størrelsen på tilskudd vil avhenge av tilgjengelige midler i ordningen og hvor mange som søker. Det vil maks kunne kompenseres for opptil 30 % av dokumenterte utgifter oppad til kr. 30.000
- Tiltak for å redusere klimautslipp, som målrettede enøktiltak, vil kunne gi større tilskudd.
- Tiltak for å øke tilgjengelighet for alle vil kunne gi større tilskudd.
INVESTERINGSTILSKUDD EGNE ANLEGG
Formål
- Tilskuddsordningen skal gi støtte til bygging og/eller rehabilitering av egne anlegg. Haugesund kommune ønsker å støtte opp om frivillige lag og organisasjoner som ønsker å bygge egne anlegg, og vil gjennom investeringstilskudd kunne støtte opp om realisering av prosjekter i regi av frivilligheten.
Hvem kan søke
- Alle frivillige lag og organisasjoner i Haugesund kommune.
Kriterier
- Anlegg- og aktivitetsbehov som er omtalt i kommunale planer vil bli prioritert.
- Anlegg som er spillemiddelberettiget må forholde seg til retningslinjer for spillemidler.
- Det må være prosjekter som er bærekraftige, og det må kunne vises til en finansieringsplan og et realistisk driftsbudsjett.
Retningslinjer
- Søkere kan få delvis tilskudd til planlegging, prosjektering og bygging av private anlegg. Andelen av den økonomiske rammen for støtteordningen vil være avhengig av antall søkere og behovet til dette formålet. Ordningen saksbehandles skjønnsmessig og det gjøres en prioritering mellom innkomne søknader til anlegg som legges frem til politisk behandling.
- Maksimalt tilskudd vil være begrenset oppad til 1/3 av totalkostnaden i prosjektet, med et maksimalt tilskudd per anlegg på kr. 2.000.000
- Eventuelle tilskudd gitt til planlegging vil kunne avkortes i fremtidig tilskudd til bygging.
- Større kostnadskrevende anlegg med en kostand på over kr. 15 mill. inkl. mva. vil bli vurdert særskilt.
- Kommunen kan i spesielle tilfeller gi en bindende forhåndsuttalelse før investeringer innen universell utforming og enøktiltak.
- For rehabilitering, universelle tiltak, og enøktiltak kreves tilstandsrapport/behovsanalyse utført av uavhengig faginstans (NS).
FOLKEHELSETILTAK
Formål
Tilskudd til nye eller eksisterende aktiviteter som har en folkehelseeffekt på gruppe-, individ- eller befolkningsnivå.
Dette kan være tiltak som søker å bedre eller forebygge fysisk eller psykisk uhelse.
Det kan også være tiltak og aktiviteter som gir trivsel, mestring, aktivitet og livskvalitet til utsatte grupper i befolkningen.
Organisasjoner kan søke om å inngå i samskapingprosjekt med kommunen for utvikling og gjennomføring av sitt folkehelsetiltak. Kommunen velger en eller flere organisasjoner til å samarbeide med basert på organisasjonens erfaring og søknad. Sammen utvikles og gjennomføres prosjektet i et tett samarbeid mellom aktørene involvert i prosjektet.
Vi mener at vi kan oppnå mer for byen ved å samarbeide. Frivillige organisasjoner har bred kompetanse på sine felt og kommunen ønsker å bidra og legge til rette for gode initiativ og prosjekter.
- Prosjektene skal være av langsiktig karakter.
- Både samskapingsprosjekt og andre tilskudd skal evalueres og justeres i tett samarbeid mellom kommunen og den frivillige organisasjonen.
Hvem kan søke
Alle organisasjoner i Haugesund som er registrert i frivilligregisteret.
Retningslinjer
- Søknadene skal knytte seg til kunnskap om folkehelse, lokale data og utfordringsbildet for Haugesund.
- Søker må kunne redegjøre for hvilke folkehelseutfordringer tiltaket/aktiviteten vil bedre, og hvordan dette skal gjøres.
- Årlig rapportering skal inneholde erfaringer, effekt, evaluering og omfang av aktiviteten.
- Det kan søkes om ett, to eller treårig støtte.
Kommunen ønsker å se at organisasjonene klarer å etablere tiltak/aktiviteter med klar folkehelseeffekt som vedvarer over tid. - Tilskuddet skal i hovedsak gå til aktiviteten og drift av denne, og på den måte komme deltakerne til gode.
- Driften av aktiviteten skal i størst mulig grad gjøres av frivillige, med mulig unntak av oppstartsperiode.
- Tilskuddet som benyttes til å betale kontingenter/årspriser/abonnement til tredjeparter, vil bli nedprioritert. Eksempelvis; apper eller kampanjer.
- Flerårig støtte utbetales kun etter godkjent årsrapport for hvert år, og kommunen vil kunne holde tilbake tilskuddet om rapport uteblir, eller aktiviteten ikke oppfyller formålet det er søkt om.
TILSKUDD TIL PARAIDRETT OG TILRETTELEGGING AV FRITIDSAKTIVITETER
Formål
- Stimulere idrettslag og andre frivillige organisasjoner til å øke aktiviteten og deltakelsen av mennesker med nedsatt funksjonsevne eller særskilte behov for tilrettelegging.
Hvem kan søke
- Alle idrettslag og frivillige organisasjoner i Haugesund.
Hva kan det søkes om tilskudd til
- Tilrettelegging av aktivitet for mennesker med nedsatt funksjonsevne eller særskilte behov for tilrettelegging
- Innkjøp av nødvendig utstyr
- Fysiske tilretteleggingstiltak
- Støtte til ekstra utgifter knyttet til reiser, turneringer etc.
- Støtte til kompetanseheving for ledere og trenere
Størrelse på tilskudd
Tilskuddet begrenses oppad til kr 50.000
OPPSTARTSTILSKUDD TIL NYE ORGANISASJONER
Formål
- Stimulere og bistå til etablering av nye frivillige organisasjoner som skaper et mangfoldig organisasjonsliv.
Hvem kan søke
- Frivillige organisasjoner registrert i Haugesund som ikke tidligere har mottatt driftsstøtte.
Kriterier for tildeling (krav til søker)
- Organisasjonen må ha minimum 5 registrerte medlemmer.
- Tilskuddsmottaker skal ha signert kommunens “frivillighetsplakat”
Hva kan det søkes om tilskudd til
- Kostnader knyttet til oppstart
- Utstyr
- Annet
Størrelse på tilskudd
- Det kan søkes om engangsstøtte på inntil kr. 30.000
ARRANGEMENTSTILSKUDD
Formål
- Stimulere og bistå frivillige lag og organisasjoner til å kunne arrangere nasjonale og internasjonale arrangementer som bidrar til å utvikle Haugesund som en viktig arrangementsby med gode synergier på tvers av næringer på Haugalandet.
Hvem kan søke
- Alle frivillige lag og organisasjoner tilhørende Haugesund kan søke.
- Kommersielle aktører er som hovedregel ikke omfattet, men kan i særlige tilfeller bli vurdert særskilt.
Tilskuddets størrelse
- Kommunen kan gi opptil kr. 50.000 i tilskudd.
- Tilskuddets størrelse vurderes i hvert enkelt tilfelle.
- Grunnlag for støtte knyttes til kostnader med planlegging og gjennomføring av arrangementet.